IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общественото богатство е ограничено единствено от времето

То произтича от знанието, което идва от идеите, а те са безкрайни

09:10 | 05.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Тази Александра Окасио Кортез е рядко съчетание на популизъм и некомпетентност от класически латиноамерикански тип.Съчетание, което например превърна Аржентина от една от най-богатите страни в света преди 100 години в страната с най-много държавни валити в историята на планетата.Мисля,че по некомпетентност и глупост надминава значително дори и дядо Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.Всъщност, ако някой наистина желае да съсипе Щатите, ней-ефективният начин би бил да успее да вкара повечко такива като тази партизанка в Конгреса..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Ограничено е и от алчни субекти търсещи схеми да си го присвоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
И именно, защото икономиката е функция на човешкия ресурс, на човешкото общество, по-точно, сащ купуваше ''мозъци'' от цял свят над 60-70 години. Специфичното за нас- човешкото общество е, че никой не може да купи като стока точният начин, по който функционира човешкия ум на един ''мозък''- самият процес е строго индивидуален за всеки отделен човек и не се поддава на унифициране в табличен или графичен вид. Затова и в пирамидата на Маслоу като база стои задоволяването на екзистенциалните потребности на човека- от храна, вода, покрив над главата и т.н. Затова и сащ при купуването на ''мозъци'', им предоставяха такава материална база, посредством която задоволяваха основата на пирамидата на Маслоу и ги задължаваха- чрез съответните договори- да предоставят крайният, завършен и работещ продукт/ стока/ услуга на своя интелект, а не да придадат качеството ''стока'' на самият процес на създаване на иновативни стоки/ услуги от самите ''мозъци''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''....най-важният ресурс за общественото богатство са наличните природни ресурси...""Не познахте- най-важният ресурс за обществено богатство е човешкият ресурс- и то- иновативният, знаещият, можещият, образованият човешки ресурс. Икономиката и използването на природните ресурси са продукт единствено на човешкото общество и в този смисъл те са функция на човешкия ресурс, на организацията на човешките съобщества по определен начин. В това е и грешката на държави като русия, но това е друга тема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Bones
преди 2 години
"Капитализмът не е алчен, той е най-искрената форма на благотворителност. "Пуснах една сълза... Особено за Айфоня....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
ivanrog
преди 2 години
"Всъщност, предоставяйки нещо, което потребителите ще намерят за продуктивно iPhone, софтуер за изкуствен интелект предприемачите разширяват богатството на своите клиенти. Това е, което аз наричам обществено богатство. Капитализмът не е алчен, той е най-искрената форма на благотворителност. За съжаление твърде много капитал се преразпределя, преди да може да бъде инвестиран и предоставен на други под форма, която увеличава богатството."Мисля, че този цитат е основата на грешната теза в статията. Нека погледнем по един по-различен начин на това как "твърде много капитал се преразпределя" - доходите на първия 1% от световното население. За последните 40 години ръста им е 160%, а на 90те процента е 26%, т.е. както и да го гледаме имаме съсредоточаване на богатство, а не както се твърди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Геро от Германия
преди 2 години
Естествено, че не е вярно! Не си ли забелязал колко тенденциозни са статиите на Г-н Нейков. Само като прочетеш увода в статията и ти става ясно, че това е спонсорирана статия, както и всички останали на въпросния автор. Какви меме акции, какви 5 лева? Крипто схеми? Не, че няма и такива естествено, но нека да питам критиците откъде дойдоха най-големите дарения за украйнското правителство - от Wall Street, или от ,, крипто схеми "? Също така пълна потресаваща некомпетентност относно Карлс Маркс и марксизма. Когато той е писал неговите трудове времената са били различни и дивият капитализъм е бил в най-алчната си форма, не че сега не е, но поне законите са се променили и профсъюзите имат малко повече права. Пак е замазване на очи, но поне е по-дискретно. Също и твоите примери са напълно на място. Ако нямаш вода примерно може да разполагаш с време и познание колкото си искаш, но водя просто няма и това е. Единственото вярно нещо в цялата статия е, че богатството е всъщност познание. Всичко останало е просто много неуспешен псевдо интелектуален опит за оригиналност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
studioaa
преди 2 години
Това категорично не е вярно - най-важният ресурс за общественото богатство са наличните природни ресурси, което значи че богатството винаги ще бъде ограничено от наличното. Категорично не е вярно, че времето е фактор при положение, че ако повече ресурси не са налични и след 1000 години богатството ще остане същото без да мръдне и 1% нагоре. Знанието ще даде възможност да се използват наличните ресурси максимално ефективно, но ако ги няма богатство няма да има дори всичкото знание да е налично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още